Tagliatelle z sosem z żółtych pomidorów

Tagliatelle z sosem z żółtych pomidorów

Taglitelle z Sosem z Żółtych Pomidorów, Burratą i Krewetkami

Składniki:

  • 200 g makaronu Tagliatelle ( najlepiej świeżego )
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
  • 1 słoik żółtych pomidorów Bio Orto
  • 200 g surowych czerwonych krewetek (Carabineros) lub alternatywnie podgotowanych krewetek
  • 1 kula burraty
  • Sól i pieprz do smaku
  • cytryna

Przygotowanie:


Przygotowanie sosu:

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.
  • Dodać posiekany czosnek i smażyć na małym ogniu, aż zacznie delikatnie pachnieć, ale nie zbrązowieje.
  • Dodać żółte pomidory Bio Orto i gotować na średnim ogniu, redukując sos do momentu, aż zgęstnieje i nabierze głębszego smaku. Doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanie krewetek:

  • Jeśli używamy surowych czerwonych krewetek, oczyścić je i pokroić na drobne kawałki (opcjonalnie przygotować w formie carpaccio lub tatara).
  • Jeśli mamy tylko podgotowane krewetki, delikatnie je podgotować, następnie pokroić na małe kawałki.

Gotowanie makaronu:

  • Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Po ugotowaniu połączyć z gorącym sosem z żółtych pomidorów i delikatnie wymieszać.

Sposób podania:

  • Na talerz wyłożyć makaron z sosem.
  • Na wierzch dodać delikatną pierzynkę z burraty, rozrywając ją na kawałki.
  • Na samą górę nałożyć carpaccio lub tatara z surowych krewetek. Jeśli używamy podgotowanych krewetek, również układamy je na burracie.
  • Całość można skropić odrobiną oliwy z oliwek i doprawić świeżo mielonym pieprzem.


Gotowe danie łączy kremową teksturę burraty, słodycz żółtych pomidorów i delikatność krewetek, tworząc elegancką i harmonijną kompozycję smaków. Smacznego!

 


produkty dostepne w WT Hurt

    


Powrót do blogu